Koncept savetovanja

Koncept savetovanja - NISI SAMA

Svako savetovanje žena u situaciji krizne i neplanirane trudnoće je jedinstveno i nijedan slučaj ne nalikuje drugom. Situacije i krize sa kojima se susreću devojke, žene i njihovi partneri su individualne i slojevite. Stoga naš tim nudi objektivne informacije i profesionalno savetovanje koje je prilagođeno individualnim potrebama naših klijenata.

Naš cilj jeste da ohrabrimo žene i njihove partnere i osnažimo ih da se opredele za najdivniji zadatak na svetu –  rađanje i roditeljstvo

Naš koncept savetovanja

Upoznajte se sa našim radom, savetovanjem trudnica u situaciji krizne i neplanirane trudnoće i pomoći koju im pružamo.

Princip tajnosti i poverenja

Poverenje predstavlja osnovnu pretpostavku uspešnog savetovanja. Stoga je savetovanje koje pružamo ženama bez izuzetka besplatno i po potrebi i anonimno. Dugoročno i međusobno poverenje je osnova za donošenje lične i ispravne odluke.

Saosećanje i razumevanje

Rečenice poput: „Zašto nisi koristila kontracepciju?“ ili „Kako ćeš uopšte izaći na kraj sa tom situacijom “ nisu od velike pomoći. Savetovanje koje uključuje saosećanje i razumevanje situacije podrazumeva želju da se sagovornik pažljivo sasluša i razume. Ako nam se obratite, pokušaćemo da u saradnji sa Vama steknemo jasan uvid u vašu trenutnu situaciju, kao i da razradimo moguće alternative koje Vam stoje na raspolaganju.

Kompetentnost

U središtu našeg interesovanja ste vi, vaše želje i potrebe. Naš cilj je da vam ponudimo najbolje profesionalno savetovanje. Stoga vam na raspolaganju stoji profesionalni tim saradnika na projektu NISI SAMA – psiholozi, lekari, socijalni radnici, terapeuti i komunikolozi.

Prihvatanje, poštovanje i solidarnost

Beskompromisno prihvatanje, poštovanje i solidarnost sa trudnicama u njihovoj aktuelnoj životnoj situaciji, kao i podrška rađanju i roditeljstvu čine osnovu našeg savetovanja trudnica u situaciji neplanirane i krizne trudnoće.

Poverenje i ljubav prema bližnjem

Pažljivim slušanjem, vrednovanjem i saosećanjem izgrađujemo odnos poverenja sa trudnicama koje traže pomoć i podršku. Pružamo praktičnu ljubav na delu, bez osuđivanja.

Rešavanje aktuelnih problema

Zajedno sa trudnicama analiziramo njihovu životnu situaciju, njihove strahove i brige. Zajednički pronalazimo rešenja koja ohrabruju žene da rode svoje dete, koje nikada suštinski ne predstavlja problem.

Osnaživanje ličnih kapaciteta

Pomažemo trudnicama da otkriju snage koje se kriju u njima. Osnažujemo njihov osećaj vrednosti i pružamo im podršku da prihvate izazove sa kojima se suočavaju i da ih savladaju.

Ukazivanje na nove perspektive

Krizna situacija može da utiče na gubitak životne vizije i perspektive. Često se ne vidi izlaz iz tog začaranog kruga. Naše savetovanje pruža novo svetlo i nove perspektive za roditeljstvo i zajednički život sa detetom.

Slobodna oduka

Svaka žena samostalno donosi odluku. Ali prilikom donošenja odluke, ženama moraju biti dostupne informacije i alternative. Ujedno, žene moraju biti sigurne u svoj izbor i njegove posledice. Mnoge trudnice tek nakon našeg savetovanja dobijaju mogućnost za slobodan i fer izbor.

Život bebe kao dar

Ženama u situaciji krizne trudnoće ukazujemo na nov put izlaska iz krize, kojim zajedno koračamo. Ne ostavljamo nijednu ženu bez podrške! Svaka beba je prilika za novi početak!

Šta su stručnjaci rekli o projektu savetovališta NISI SAMA?

Tamara Maslovarić

Master geštalt psihoterapeut

Poslednjih par godina se u praksi susrećem sa majkama koje imaju poteškoće u odnosu sa decom. Neretko se ispostavi da je neko prethodno začeto dete bilo namerno ili spontano nerođeno i utiče na odnos majke sa drugim detetom. Smatram da je od izuzetne važnosti razrešenje te traume, kao i pružanje podrške ženama koje se nalaze u kriznoj trudnoći, osećaju se same ili im nedostaje podrška.

Vera Madžar - Nisi sama

Vera Madžar

Dipl. socijalni radnik, porodični psihoterapeut

Ljudima je potrebna mreža podrške za skoro sve izazove u životu koje nazivamo kriznim stanjima. Nisu sve krize loše, naprotiv, mogu biti pokretači značajnih odluka i promena u životu.

Iskustvo u radu sa porodicama koje su tražile podršku u ostvarivanju roditeljstva vantelesnom oplodnjom podstakla me je da se priključim projektu savetovališta za krizne trudnoće NISI SAMA. Radosti za potomstvo su zajednički cilj, a razlozi za podršku su različiti. Sterilitet i otežano ostajanje u drugom stanju su česta pojava kod žena koje su imale abortus. Mnogo je bolje raditi na preventivi i očuvanju zdravlja, nego lečiti posledice.

Svoje iskustvo i nadu želim da podelim sa mrežom ljudi koji su započeli ovaj projekat. Verujem u njih i zahvalna sam da mogu da im se pridružim.

Sigruna sam da će podrška savetovališta doneti dobrobit majkama, očevima, široj porodici, ali i društvu u celini. Društvo opstaje zahvaljujući ljudima koji ga čine. Naš zadatak je da ulažemo u život.

dr dragana dinic

dr Dragana Dinić

Doktor socioloških nauka

Projekat NISI SAMA, koji je pokrenula mr Mila Todorović, predsednica udruženja “Centar ZA BEBE”, za mene predstavlja veliki izazov, pa sam rado prihvatila da budem jedna od stručnih konsultantkinja u okviru ovog projekta.

Brakom i porodicom bavim se preko 30 godina, a rezultat tog rada je i moja orijentacija ka porodičnim vrednostima i sprovođenju mera u cilju podsticanja nataliteta, kao i angažman u okiviru udruženja “Opstanak” za borbu protiv bele kuge i za obnavljanje stanovištva u Srbiji (od osnivanja ovog udruženja 2003. godine), kao i u okviru novoformirane mreže „Savez za porodicu i rađanje.” (2017).

Znam da se roditelji (posebno majke) često odluče za abortus, kada se trudnoća desi neplanirano, kada ih pritisnu elementarni životni problemi (nezavršeno školovanje, nezaposlenost, nerešeno stambeno pitanje, rizična trudnoća, loši bračni/partnerski odnosi, problematična porodična situacija…) ili kada sami nisu spremni za takvu životnu situaciju i odgovornost. Upravom ovakim projektom želimo da pružimo psiho-socijalnu, savetodavnu, informativnu i praktičnu podršku, pre svega trudnicama, da ih osnažimo da se ostvare kao majke i da im pokažemo da nisu same.

O nama

Projekat NISI SAMA je besplatno savetovalište za devojke, žene i njihove partnere koji se na početku trudnoće suočavaju sa nedostatkom podrške ili nekom kriznom situacijom i razmišljaju o abortusu.

Radno vreme

RADNO VREME:

Pon-Pet: 10 -18h
Subota - Nedelja: Zatvoreno

Kontakt informacije

KONTAKT INFORMACIJE:

Ruzveltova 23, 11000 Beograd
Telefon: 063 7313042
Email: info@nisisama.rs

Newsletter

SEO TEAM / All rights reserved / NISI SAMA