Činjenice o abortusu

Abortus – za i protiv

Za: „Rođenje (još jednog) deteta bi mi trenutno predstavljalo veliko opterećenje!.“
Protiv: „Trudnicama i mamama su na raspolaganju mnogi vidovi pomoći.“
Za: „Želim da rodim dete, samo onda kada bude željeno. Šta da kažem svom detetu, kada me bude pitalo da li sam se radovala njegovom rođenju?“
Protiv: „Ljubav i radost zbog rođenja deteta se kod mnogih trudnica razvija tek u toku trudnoće.“
Za: „Moj (bračni) partner ne želi dete. Ne želim da dovedem u pitanje naš odnos zbog rođenja deteta!“
Protiv: „Prvobitno neprihvatanje deteta se dešava zbog straha od velike odgovornosti. Često je partneru jednostavno potrebno vremena da se navikne na ideju o očinstvu“.
Za: „Previše sam mlada, još idem u školu/studiram i upravo sam raskinula sa ocem svog deteta. Sada je potpuno pogrešan trenutak za rađanje bebe!“
Protiv: „Gotovo da ne postoji idealan trenutak za rađanje bebe, ali se možemo upustiti u avanturu života sa novorođenčetom čim se rodi.“
Za: „Ne mogu da upravljam ni svojim životom. Ne bih bila dobra majka svom detetu!“
Protiv: „Često briga za bebu u nama pokreće neverovatne snage, za koje nismo ni bili svesni da postoje u nama.“

Abortus ako ste mlađi od 18 godina

Za prekid trudnoće kod lica mlađeg od 16 godina i lica potpuno lišenog poslovne sposobnosti, potrebna je i pismena saglasnost roditelja, odnosno staraoca.
Ako se saglasnost ne može pribaviti od roditelja odnosno staraoca zbog njihove odsutnosti ili sprečenosti, potrebno je pribaviti saglasnost nadležnog organa starateljstva.

Abortus u slučaju nepovoljnih rezultata prenatalne dijagnostike

Ukoliko se metodama prenatalne dijagnostike pretpostavi invaliditet ili teže oboljenje deteta, prekid trudnoće se obrazlaže medicinskim indikacijma. U ovom slučaju ne postoji vremensko ograničenje za vršenje abortusa, što znači da je abortus moguć i posle isteka 10.nedelje, ali uz posebno odobrenje Etičke komisije.

Pod pritiskom za vršenje abortusa

Mnoge žene se suočavaju sa velikim pritiskom da abortiraju dete za koje se pretpostavlja da će se roditi sa invaliditetom ili nekim težim oboljenjem. Najčešće se u tim momentima ne mogu sagledati svi aspekti deformiteta ili eventualnog invaliditeta deteta. Teško da se može i pretpostaviti, kako dijagnostikovna bolest može da utiče na svakodnevni život. Trudnicama može biti od pomoći da stupe u kontakt sa drugim roditeljima koji imaju decu sa nekim oblikom invaliditeta, koji je dijagnostikovan u trudnoći. Razgovor može pomoći da se prenebregnu neki strahovi sa kojima se roditelji suočavaju.

Koliko je prenatalna dijagnoza pouzdana?

Rezultati prenatalnih testova često zbunjuju roditelje i to posebno oni u kojima se govori npr. o rizicima za nastanak Daunovog sindroma ili sličnih oboljenja.Važno je istaći da se uvećani rizik odnosi pri tome samo na ukupni prosek velikog broja ispitivanja. Prilkom testiranja ne uzimaju se u obzir individualne osobenosti. Konkretno to znači da beba može biti rođena zdrava i pored povećanih vrednosti rizika testa. Takođe, zbog mogućnosti da se svakom testu potkrade greška, nije isključeno da se rodi dete sa invaliditetom, a da to roditelji nisu mogli da znaju na osnovu rezultata prenatalnih testova.

Pomoć savetovališta

Preporučuje se da već na početku trudnoće razmilisite o tome, kako biste reagovali ukoliko biste se suočili sa nepovoljnim rezultatima prenatalne dijagnostike ? Da li biste se konsultovali sa nekim stručnjakom? Da li ste zabrinuti zbog takvih rezultata? Stupite u kontakt sa timom stručnjaka savetovališta NISI SAMA.

Medicinske posledice abortusa

Prilikom vakumske aspiracije ili kiretaže instrumentima se mogu prouzrokovati povrede sluzokože, grlića ili materice. Jedna od posledica ovih intervencija takođe može usloviti manju otpornost grlića u narednim trudnoćama. Time se ujedno povećava i rizik od prevremenog porođaja. Nakon abortusa mogu nastupiti i naknadna krvarenja, infekcije i jaki bolovi u donjem delu stomaka. Takođe, zbog anestezije  koja se primenjuje u ovoj intervenciji postoji i rizik od komplikacija u krvotoku, kao i alergijskih reakcija.

Psihičke posledice abortusa

Žene sa iskustvom abortusa svedoče i o negativnim emocijama poput osećanja tuge, žaljenja, srama. Abortus može ostaviti dubok trag u životu svake žene. Osećaj da nikada nisu upoznale svoje dete, kod žena može izazvati dugogodišnje osećanje krivice, čak i depresiju. Sama intervencija prekida trudnoće ne traje dugo, ali se žene nekada veoma dugo bore sa posledicama svoje odluke.

O nama

Projekat NISI SAMA je besplatno savetovalište za devojke, žene i njihove partnere koji se na početku trudnoće suočavaju sa nedostatkom podrške ili nekom kriznom situacijom i razmišljaju o abortusu.

Radno vreme

RADNO VREME:

Pon-Pet: 10 -18h
Subota - Nedelja: Zatvoreno

Kontakt informacije

KONTAKT INFORMACIJE:

Ruzveltova 23, 11000 Beograd
Telefon: 063 7313042
Email: info@nisisama.rs

Newsletter

SEO TEAM / All rights reserved / NISI SAMA